Boek over studiekeuze

De proefdruk is onderweg en begin januari 2019 komt mijn boekwerkje van 76 pagina’s  over studiekeuze uit. De essentie uit twintig jaar praktijkervaring is hierin verwoord. Het boek biedt ouders en kinderen een houvast. Er  staan zes uitgebreide interviews met jongeren uit mijn praktijk in  die al een eind in hun studie zijn gevorderd. De opbrengsten van een tussenjaar worden ook besproken. De verkoopprijs zal naar verwachting 11 euro zijn.


Voorwoord uit het boek  


Een leuke studie kiezen of juist een met goede baankansen? Bang zijn om de foute keuze te maken of juist te overtuigd zijn? Ouders diesturend aanwezig zijn of die je je eigen gang laten gaan? Geen idee hebben wie jezelf bent en toch moeten kiezen? Het zijn maar een paaraspecten uit de praktijk van alledag. Een praktijk waarin ik ongelooflijk veel jongeren heb mogen spreken en kunnen helpen een belangrijke stap te nemen.

 De vraag is of je echt een advies geeft of juist coachend aanwezig wil zijn. Fundamenteler dringt de vraag zich op welke methodiek je wilt hanteren. Kies je voor een traject dat gebaseerd is op testen of durf je het aan met meer descriptieve termen te werken en al invoelend en vertrouwend op je intuïtie te werken? In mijn praktijk ging ik meerde weg van vertrouwen en intuïtie en meegaan in een proces waarin datgene wat zich aandiende leidend werd. Hoewel er sprake was van enige structuur was de structuurloosheid voor mij effectiever en ook interessanter.

Nu ik  besluit uit het vakgebied te stappen moet ik een oude belofte inlossen. Ik nam jaren geleden al interviews af met jongeren die bij mij in de praktijk waren geweest. De weg naar de hel was geplaveid met goede voornemens. Het boek kwam maar niet af. Maar gelukkig voel ik nu de vonk alsnog en ben ik honderden pagina’s gaan herschrijven.

Doel is jongeren en hun ouders inzicht te geven in aspecten die naar mijn mening van belang zijn om tot een goede keuze te komen. Het is geen kant- en klaar receptenboek maar het geeft wel handvatten. Ik zet bakens neer die je kritisch maken op je eigen studiekeuze proces. En kritisch moet je zijn. De eerste stap in je loopbaan is van belang.Maar we moeten het ook niet overdrijven. In de loop van je leven zul je merken dat je andere paden opgaat. In de jaren dat ik presentaties op de voorlichtingsdagen van de VU in Amsterdam gaf bleek dat het merendeel van de ouders niet meer werkzaam was in de richting die hun studie ze oorspronkelijk wees.

Mijn advies is dan ook om zorgvuldig met je keuze bezig te zijn maar niet met de illusie te leven dat je ‘voor het leven’ kiest. .

Niets is leuker dan ervaringsverhalen van anderen te lezen. Leren van wat anderen gedaan hebben is een essentieel onderdeel van ons leven. Ik hoop dat de interviews in dit boek nieuwe inzichten verschaffen.